Cina de Crăciun pentru a impresiona persoana de care ești atras/ă!
Ziua de Crăciun se apropie și încă nu te-ai gândit la ce să pregătești pentru cină alături de partenerul tău?
Nu-ți face griji! Avem cele mai delicioase rețete de Crăciun din care să alegi, fără prea mult efort. Pune muzică de Crăciun, fă o băutură cu anason și începe să creezi!
Pui cu gutui
Mâncare delicioasă și aromatică!
Ingredientele de care veți avea nevoie sunt:
1 pui, tăiat în bucăți
3 cepe medii, tocate mărunt
1 cană ulei de măsline
½ cană vin dulce Samos muscat
2 roșii coapte, tocate, sau ½ conservă roșii decojite
1 baton de scorțișoară
½ linguriță cuișoare măcinate
nucșoară măcinată, o priză
1 linguriță boia dulce
sucul de la 1 lămâie
400g gutui, feliate gros cu coajă
2 linguri unt de vacă
2 linguri zahăr
pătrunjel tocat mărunt
sare, piper
Execuție
- Într-un vas larg și jos, încălziți uleiul de măsline și rumeniți carnea de pui pe toate părțile, împreună cu scorțișoara, nucșoara, cuișoarele și boiaua. Adăugați ceapa și căliți timp de două-trei minute. Stingeți cu vinul și lăsați să se evapore.
- Adăugați roșiile, condimentați cu sare și piper, reduceți focul, acoperiți vasul și lăsați puiul să fiarbă timp de 1 oră.
- Într-o tigaie antiaderentă, căliți gutuile în unt cu zahăr și puțină sare. Odată caramelizate, așezați-le cu grijă în vas printre bucățile de pui și continuați gătirea timp de încă o jumătate de oră sau până se înmoaie. În ultimele minute înainte de a îndepărta mâncarea de pe foc, adăugați sucul de lămâie și pătrunjelul tocat mărunt.
"Vezi aici câteva dintre ingredientele rețetei:"
Vita cu rodii
Ușor și festiv!
Ingredientele de care vei avea nevoie sunt:
1½ kg felii de mușchi de vită (preferabil vițel)
4 cepe mari, tocate mărunt
¾ ceașcă ulei de măsline
1 lingură unt
8 cuișoare
1 pahar mic de vin roșu, sec
½ ceașcă suc de portocale
1 lingură oțet
½ linguriță cardamom măcinat
2 lingurițe zahăr
1 ceașcă stafide aurii
3 rodii
sare, piper
Execuție
- Condimentează carnea cu sare și piper, încălzește uleiul cu untul într-o oală largă și rumenește feliile de vită pe ambele părți, împreună cu cuișoarele.
- Adaugă ceapa în oală și călește timp de 2-3 minute.
- Adaugă sucul de portocale, vinul, cardamomul, oțetul, zahărul, sare, piperul și puțină apă caldă, suficientă pentru a acoperi carnea. Redu focul, acoperă oala și lasă carnea să fiarbă până devine fragedă. Verifică pe parcurs dacă trebuie să adaugi puțină apă în plus.
- Odată ce carnea este fragedă, adaugă semințele de rodii și stafidele împreună cu puțină apă caldă. Lasă sosul să fiarbă timp de 20 de minute.
- Scoate carnea din oală, strecoară sosul printr-un sită și servește carnea cu sosul. Mergi bine alături de cartofi mici aburiți sau orez alb.
"Vezi aici câteva dintre ingredientele rețetei:"
Crăciunul cu porc și cartofi cu portocale
Delicios, aromat și festiv!
Materialele de care veți avea nevoie sunt:
2 kg pulpa de porc (cântărită fără os - cereți măcelarului să îndepărteze osul și să deschidă pulpa pentru a o putea umple)
1½ kg cartofi mici întregi, neîntregiți
1 portocală spălată, tăiată în bucăți
1 lingură paprika dulce
sare, piper proaspăt măcinat
Pentru marinadă
sucul de la 1 portocală
sucul de la 2 lămâi
sucul de la 6 mandarine
2/3 cană ulei de măsline
2 căței de usturoi, tocați
2 lingurițe muștar dulce
1 linguriță anason măcinat
sare, piper proaspăt măcinat
Pentru umplutură
200g brânză gruyere, felii subțiri
7 smochine uscate, tăiate pe jumătate
Execuție
- Într-un castron mare, puneți toate ingredientele pentru marinadă și amestecați bine. Adăugați carnea și întoarceți-o de câteva ori pentru a se înmuia bine. Acoperiți castronul cu folie de plastic și lăsați să marinadeze timp de 3-4 ore, înăuntru sau în afara frigiderului, întorcând-o regulat pentru a se marinada uniform.
- Într-un castron mare, combinați cartofii tăiați cu restul ingredientelor și amestecați bine cu mâinile. Preîncălziți cuptorul la 180°C.
- Scurgeți bine carnea, fără a arunca marinada, și transferați-o într-o tavă mare și adâncă. Deschideți pulpa cu mâinile și așezați brânza gruyere și smochinele deasupra. Înfășurați pulpa, asigurându-vă că ingredientele umpluturii rămân în interior. Turnați marinada în castronul cu cartofi, amestecați bine și turnați întreaga compoziție în jurul cărnii din tava de copt.
- Coaceți preparatul timp de aproximativ 1 oră și 45 de minute, până când carnea este fragedă. Dacă este necesar, mai coaceți câteva minute. Cu toate acestea, dacă carnea se rumenește prea devreme, acoperiți-o cu folie de aluminiu și continuați coacerea.
- Scoateți preparatul din cuptor, lăsați-l să se odihnească timp de 10 minute și feliați-l. Serviți-l cu cartofi și stropiți-l cu sos.
"Vezi aici câteva dintre ingredientele rețetei:"
Iată…pe partea laterală Pilaf Oriental Aromatic cu rodie, şofran şi nuci!
Ingredientele de care veți avea nevoie sunt:
- 350g de orez basmati
- seminte de la 1 rodie
- 2 linguri de fistic Aegina măcinat
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de unt
- 1 praf de şofran
- 1 lingură de semințe de coriandru
- 2 linguri de chimion
- coaja de la ½ portocală
- 1 mână de busuioc tocat fin
- 1 mână de mentă tocată fin
- câteva frunze de coriandru
- sare, piper
Instrucțiuni
- Puneți orezul într-un vas larg și acoperiți-l cu apă rece. Adăugați sare și lăsați-l să fiarbă la foc mare.
- Apoi acoperiți-l cu un capac, reduceți căldura și lăsați-l să fiarbă înăbușit până când orezul absoarbe aproape toată apa, timp de aproximativ 10 minute. Opriți focul și lăsați orezul să se odihnească încă 10 minute.
- Într-un alt vas, încălziți uleiul de măsline cu untul. Adăugați șofranul, semințele de coriandru și chimionul și căliți timp de 1 minut.
- Apoi adăugați coaja de portocală și fisticul măcinat. Adăugați semințele de rodie și orezul, amestecând bine. Condimentați cu sare și piper și amestecați ierburile proaspete.
"Vezi aici câteva dintre ingredientele rețetei:"
Te-ai gândit vreodată la risotto?
Risotto cu vin spumant, rozmarin și lămâie
Ingredientele de care veți avea nevoie sunt:
- 320 gr. orez pentru risotto
- 60 gr. parmezan ras
- 60 gr. unt
- Rozmarin
- Lămâie
- Făină
- Vin spumant
Execuție
- Puneți orezul într-o cratiță și îl încălziți timp de 1-2 minute. Apoi, adăugați 2 linguri de ulei de măsline și amestecați... Adăugați 1/2 pahar de vin spumant. Apoi gătiți orezul timp de 15-17 minute, adăugând puțină apă clocotită sărată și amestecând.
- Apoi, stingeti orezul, lăsați-l să se odihnească timp de 30-40 de secunde și apoi amestecați-l cu 1/2 pahar de vin spumant, o lingură de unt și parmezanul ras.
- Spălați bine 4-5 crenguțe de rozmarin, le acoperiți cu făină și le prăjiți într-o tigaie cu puțin ulei timp de 30-40 de secunde. În final, distribuiți risotto pe farfurii, garnisit cu rozmarin prăjit, puțină coajă de lămâie și piper.
"Vezi aici câteva dintre ingredientele rețetei:"
Și ce vei pune în mijlocul mesei?
O salată delicioasă de Crăciun, desigur!
Salată de Crăciun cu cartofi dulci și nuci
Ingredientele de care veți avea nevoie sunt:
- 2 cartofi dulci de mărime medie, tăiați cubulețe
- 2 morcovi mari, tăiați cubulețe
- 1 ceapă roșie, feliată
- rucola
- 3 linguri de ulei de măsline
- nuci
- 2 linguri de oțet balsamic sau melasă de rodie
- 75g de linte fiartă
- 50g de brânză feta sfărâmată
Instrucțiuni
- Încălziți cuptorul la 220°C. Așezați morcovii, ceapa și cartofii dulci într-o tavă mare și joasă, stropiți cu 2 linguri de ulei de măsline și coaceți timp de 30 de minute (trebuie să fie gătite pe ambele părți).
- Gătiți lintea conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Scurgeți și lăsați-o deoparte. Într-un vas mare de servire, combinați legumele coapte, rucola, lintea, nucile și brânza feta sfărâmată. Stropiți cu oțet balsamic sau melasă de rodie și cu restul de ulei de măsline extravirgin.
"Vezi aici câteva dintre ingredientele rețetei:"
Nu uitați să însoțiți masa cu un vin spumant ușor, merge cu orice!
Bucurați-vă de masa festivă!
fii primul care lasă un comentariu