Suprafața netedă din sticlă cu strat ceramic pe care o au plitele, asigură o încălzire mai rapidă și mai uniformă datorită elementelor de încălzire situate sub suprafața lor. În plus, acestea sunt și independente, astfel încât cuptorul nu determină unde vor fi amplasate, și merită menționat că sunt deosebit de ușor de curățat în comparație cu alte suprafețe de gătit.
Un tip de plită care concurează cu plitele ceramice este plita cu inducție, care are mai multe asemănări cu prima. Unele dintre acestea includ faptul că ambele funcționează cu electricitate, ambele au o suprafață de gătit plată pentru a asigura o distribuție uniformă a căldurii și, în final, ambele sunt eficiente și rapide, economisind timp și energie în gătit.
În ciuda numeroaselor asemănări, principala diferență dintre ele, pe lângă faptul că plitele cu inducție reprezintă cea mai recentă tehnologie în gătit, constă în metoda lor complet diferită de funcționare. Inovația constă în faptul că plitele în sine nu se încălzesc, ci baza vaselor de gătit. Prin plasarea vaselor pe plită, se creează un câmp magnetic care determină vibrarea moleculelor de metal și astfel încălzește dispozitivul.
În concluzie, am putea spune că plitele ceramice pot fi o alegere bună și economică în comparație cu plitele cu inducție, deoarece pot combina calitatea și prețul.