Grătar pentru Începători: Ghidul Definitiv!

Grătar pentru Începători: Ghidul Definitiv!

Vrei și tu să gătești la grătar ca un profesionist la întâlnirile cu prietenii sau la cinele în familie? Chiar dacă nu ai mai făcut asta până acum, nu-ți face griji! Mai jos poți găsi sfaturi și recomandări pentru prima ta experiență ca grătaragiu și să impresionezi pe toată lumea!

Începeți...

Grătar pentru Începători: Ghidul Definitiv!

Alegerea unui Grătar

Începeți prin găsirea grătarului perfect pentru barbecue pe care doriți să îl organizați. Indiferent cât de dificil pare, trebuie doar să răspundeți la 3 întrebări de bază:

  • Ce sumă pot cheltui?
  • Cât timp vreau să petrec gătind la grătar?
  • Vreau să gătesc la grătar în spațiu exterior sau interior?

Citind articolul nostru aferent și răspunzând la întrebările de mai sus, veți găsi cu ușurință grătarul ideal pentru nevoile dumneavoastră.

  • Gratare pe gaz Gratare pe gaz
  • Grătare cu cărbune Grătare cu cărbune
  • Grătare electrice Grătare electrice
  • Grătare prefabricate Grătare prefabricate
  • Placi Teppanyaki Placi Teppanyaki

Reguli de bază

  • Grătarul necesită răbdare. Pentru a obține un rezultat bun, trebuie să îi acorzi timp. Mai ales când vorbim despre bucăți mari de carne care necesită mai mult timp, dar și pentru alimente precum puiul, care trebuie să fie bine gătit pentru a fi consumat.
  • Pregătirea este totul. În funcție de alimentele pe care le vei găti la grătar, este necesară pregătirea corespunzătoare. Spală legumele, curăță peștele și pregătește fiecare tip de carne în mod corespunzător.
  • Experimentează cu aromele treptat. În gătit, când marinăm un aliment, îi dăm o aromă suplimentară. La grătar, lucrurile sunt puțin diferite. Esența grătarului este acea aromă afumată pe care alimentele o capătă din proces, iar o marinadă excesivă ar putea să o strice. Păstrează lucrurile simple la început - preferă sarea, piperul, paprika și puțin ulei - și adaugă treptat diferite condimente.
  • Începe cu elementele de bază. Nu trebuie să te arunci cu capul înainte. Începe cu alimente simple, precum burgeri, cârnați sau pui. Sunt ușor și rapid de pregătit. Când te simți încrezător, poți începe să experimentezi cu alimente mai pretențioase, cum ar fi anumite bucăți de carne.

În timpul coacerii

Grătar pentru Începători: Ghidul Definitiv!

Intensitatea focului

Ajustați focul sau temperatura (pentru grătarele electrice) în funcție de alimentele pe care doriți să le grătiți de fiecare dată. 

  • Căldură mare pentru fripturi, burgeri sau legume - alimente care se gătesc rapid.
  • Căldură mică pentru pui sau coaste - alimente care necesită o gătire completă și uniformă.
Sfat: Puteți ajusta o parte a grătarului pentru a avea mai multă căldură și cealaltă parte cu intensitate mai mică, unde puteți așeza alimentele care sunt deja gătite pentru a le menține calde.

Ajustarea temperaturii

În funcție de grătarul pe care îl alegeți, va trebui să învățați cum să gestionați temperatura și să o ajustați după cum este necesar.

  • Pentru grătarele clasice (cu cărbune): Aprindeți cărbunele cu un pistol de aer pentru grătar și începeți să grătiți odată ce cărbunele începe să devină alb. Verificați fluxul de aer cu ajutorul ventilațiilor situate în partea de jos. Permițând mai mult oxigen să treacă în grătar face focul mai puternic.
  • Pentru grătarele pe gaz: Preîncălziți grătarul timp de aproximativ 10-15 minute înainte de utilizare. Puteți controla cu ușurință temperatura cu ajutorul butoanelor. Mențineți temperatura constantă pentru o gătire uniformă. 
  • Pentru grătarele electrice: Se aplică aceleași reguli ca și pentru grătarele pe gaz, cu excepția faptului că unele grătare electrice pot avea setări prestabilite, cum ar fi alegerea între temperaturi joase, medii și înalte.
Sfat: Un termometru vă va ajuta să știți temperatura grătarelor dvs. în orice moment.

După coacere

Grătar pentru Începători: Ghidul Definitiv!

Odihnă

Este foarte important să lăsați mâncarea la grătar să se odihnească câteva minute înainte de consum. Acest lucru garantează un rezultat mai bun atât în textură, cât și în gust. 

Curățenie

După fiecare grătar, amintiți-vă să curățați temeinic grătarul și restul echipamentului de grătar cu o perie de curățare pentru grătar. Acest lucru înseamnă că va fi curat pentru data viitoare și veți avea nevoie de mult mai puțin timp de pregătire. În plus, curățenia constantă asigură o durată de viață mai lungă pentru grătarul dvs. și vă economisește bani.

Și nu uitați esențialele:

Articole relevante

Găsește cea mai bună grătar de BBQ
Grătarele pe Gaz: Mituri și Adevăruri!
Sfaturi pentru a găti cel mai bun steak la grătar!
Care este cea mai bună grătar electrică pentru anul 2024?