Ce îmi oferă cafeaua și băuturile sale?
Care opțiune are mai puține calorii?
Majoritatea dintre noi începem ziua savurând cafeaua acasă sau la birou, dar puțini dintre noi cunoaștem valoarea sa nutritivă. Băuturile din cafea sunt făcute din boabe de cafea prăjite, care sunt semințele plantei Coffea. Există peste o sută de varietăți, cele mai cunoscute fiind varietatea Arabica și varietatea Robusta.
Boabele de cafea sunt o sursă bogată de cafeină cu efecte stimulatoare. Cafeaua conține, de asemenea, polifenoli (acid clorogenic) care au proprietăți antioxidante puternice. Consumul a 4-5 cești de cafea pare să fie asociat cu beneficii pentru organism împotriva bolilor cronice (boli cardiovasculare, metabolice și neurologice) conform studiilor. Cu toate acestea, acum există o varietate largă de băuturi pe bază de cafea, iar, prin urmare, valoarea lor nutritivă variază. Băuturile diferă în funcție de metoda de preparare, proporțiile de cafea, apă, lapte (lapte de vacă, lapte spumat, lapte vegetal), precum și adăugarea de îndulcitori (zahăr, îndulcitori artificiali, stevia, sirop), factori care afectează conținutul caloric al băuturii.
Cafele și Cacao
Espresso este o băutură foarte cafeinizată și nu conține arome adăugate. Dimensiunea unui singur espresso este de 30 - 40 ml, iar un dublu espresso este de 60 - 80 ml. Espresso decafeinizat diferă în ceea ce privește conținutul său minim de cafeină, o caracteristică care se aplică versiunilor decafeinizate ale tuturor tipurilor de cafea. Americano este o variație a espresso-ului care constă într-un shot de espresso și apă fierbinte, rezultând un gust final care seamănă cu cel al cafelei filtrate. Adăugarea apei înseamnă că conținutul final de cafeină al băuturii este mai mic și de obicei este servit într-o ceașcă de 240 ml.
Espresso macchiato (60ml) este o alegere ideală pentru un impuls rapid, deoarece echilibrează espresso cu puțin lapte. Pe de altă parte, Caramel macchiato (240 ml) constă în espresso, lapte aburit, sirop de vanilie și caramel, făcându-l o sursă de zaharuri care pot descuraja consumul zilnic. O altă versiune italiană, Latte (240 ml), este rezultatul a 2 shot-uri de espresso și o cantitate mare de lapte, acoperit cu un strat subțire de lapte spumat.
Între timp, Cappuccino (240 ml) constă în espresso, lapte (mai puțin decât un latte) și lapte spumat. Într-o cană tipică de Cappuccino, conținutul de espresso reprezintă 1/4 din cantitatea de lapte folosită. Cappuccino-ul certificat de Instituto Nazionale Espresso Italiano conține lapte integral (3,5%). În cele din urmă, Mocha (240 ml) combină espresso, lapte și cacao cu zahăr (sau sirop de ciocolată), făcându-l o băutură cu conținut scăzut de cafeină, dar cu o densitate energetică ridicată. Dacă îl consumați frecvent, încercați să introduceți în rutina zilnică o băutură cu cacao, lapte și miere.
Cafetiere și accesorii pentru cafea
Bineînțeles, acasă, o pregătire simplă și rapidă a cafelei este cafeaua grecească, cafeaua filtru (240 ml) care conține aceeași cantitate de cafeină și cafeaua instant (240 ml) cu un conținut mai scăzut de cafeină decât espresso-ul.
Și acum că am învățat ingredientele fiecărei băuturi, să vedem valoarea lor calorică!
Când băutura constă în cafea și apă, este o băutură fără calorii care este o sursă de cafeină și antioxidanți. Dacă adăugați puțin lapte (15-30 ml), conținutul energetic al băuturii crește cu 6-20 de calorii. Dimpotrivă, dacă consumați 1 cappuccino dublu, care adesea conține 1 ceașcă de lapte, consumați 120 de calorii.
În plus, dacă consumați băutura simplă sau cu un îndulcitor fără calorii precum stevia, nu se adaugă calorii suplimentare. Cu toate acestea, dacă consumați o cafea fără lapte, moderată (de exemplu, 1 linguriță de zahăr alb sau brun), atunci consumați 20 de calorii, iar dacă o consumați dulce (de exemplu, 2 lingurițe de zahăr), atunci consumați încă 40 de calorii. Cantitatea de zahăr este indicativă și poate fi mai mare în cazul cafelelor duble. Luați în considerare că dacă consumați zilnic 3 cafele dulci (espresso sau grecești), consumați cel puțin 120 de calorii suplimentare (echivalentul a 1,5 felii de pâine) în comparație cu consumul lor simplu!
În cazurile în care se adaugă o cantitate mare de lapte, zahăr sau sirop, calitatea nutritivă a băuturii este mai scăzută și acoperă un procent semnificativ din necesarul zilnic de energie! Tabelul următor arată valoarea nutritivă în termeni de energie, carbohidrați, proteine, grăsimi și conținut de cafeină per 100 ml din fiecare băutură gata de consumat.
NutriCareTip: Încercați treptat să reduceți zahărul din băuturile dumneavoastră sau să-l înlocuiți cu îndulcitori non-calorici precum stevia!
fii primul care lasă un comentariu